Hoofdpijn hebben we allemaal wel eens. Als je hier veel last van hebt, dan is het heel gebruikelijk dat je hiervoor zelf een paracetamolletje neemt. Dat kan iedereen. De meeste mensen zullen dit ook al wel vaker gedaan hebben. Zonder overleg met een huisarts of andere specialist. Gewoon omdat je zelf weet of voelt dat je dat nodig hebt. En twijfel je over de dosering, dan is er altijd nog de bijsluiter om even na te lezen hoeveel je mag gebruiken.

Heel anders is het wanneer je een medicijn nodig hebt dat geïnjecteerd moet worden. Dan zijn we meestal afhankelijk van een ander. Een arts of een verpleegkundige. In ieder geval iemand die hiervoor geleerd heeft. En dan bij voorkeur niet iemand die dit 20 jaar geleden een keer heeft gelezen in een lesboek. Maar iemand die op de hoogte is van de laatste nieuwe regels en protocollen. En die ook nog eens genoeg ervaring heeft, zodat je zeker bent dat de injectie goed gezet wordt.

Voorbehouden handelingen

Het zetten van een injectie is slechts een voorbeeld van een voorbehouden handeling. Er zijn veel meer medische handelingen die onder deze categorie vallen. Denk maar eens aan wondzorg, zwachtelen of het plaatsen van een sonde. Allemaal handelingen waarvoor iemand bevoegd én bekwaam moet zijn om dit te mogen uitvoeren.

Om patiënten te beschermen is er de wet BIG, die ervoor zorgt dat duidelijk is wat een zorgverlener kan en mag. Zo kan iedereen nagaan of jij als zorgprofessional inderdaad die speciale medische handeling mag uitvoeren.

Accreditatiepunten

Om BIG geregistreerd te blijven is het noodzakelijk dat je jaarlijks een aantal registratiepunten behalen. Zo laat je zien dat je kennis en vaardigheden actueel zijn en dat je op de hoogte bent van de laatste protocollen. Niet alleen de theorie, maar ook dat je ze in de praktijk kunt toepassen. Bevoegd en bekwaam dus. De e-learnings waarmee je de theoretische kennis van de voorbehouden handelingen kunt opfrissen en toetsen zijn dan ook geaccrediteerd. Heb je de vragen van de toets voor meer dan 75% juist beantwoord, dan krijg je naast het certificaat ook automatisch de accreditatiepunten. Easy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *