Als je nieuw bent in de wereld van Aziatisch eten, kan het intimiderend zijn. Er zijn veel verschillende ingrediënten en technieken die vreemd lijken. De waarheid is dat de meeste van die ingrediënten eenvoudig en gemakkelijk te vinden zijn in de meeste supermarkten of online. Als je er eenmaal aan gewend bent, worden ze een tweede natuur en wil je ze zeker gebruiken in je dagelijkse maaltijden.

Sambal

Sambal is een pittige saus gemaakt met chilipepers. Het wordt in veel Aziatische gerechten gebruikt en heeft een verscheidenheid aan toepassingen, waaronder als smaakmaker of bijgerecht. Sambal wordt gemaakt door chilipepers en azijn te mengen. Hierdoor krijgt het zijn kenmerkende smaak. Sambal is te vinden in Indonesië, Maleisië en Singapore, waar het wordt gebruikt als specerij voor gebakken kip of gefrituurde viskoekjes. Het kruiden gehalte van sambal varieert afhankelijk van de regio waar je het eet. Sommige versies van sambal hebben helemaal geen kruiden, terwijl andere extreem heet zijn.

Tabasco

Tabasco zoals die van asianfoodlovers is een hete saus gemaakt van chilipepers en gerijpt in eikenhouten vaten. Het is vernoemd naar de Mexicaanse staat Tabasco, waar het voor het eerst werd opgericht. Tabasco is pittig, scherp en wordt gebruikt om gerechten pittig te maken. Het is ook lekker op eieren, als dip voor oesters of andere schaaldieren.

Mirin

Mirin is een gezoete rijstwijnazijn die in Aziatische gerechten wordt gebruikt om soepen en roerbakgerechten op smaak te brengen. Het kan worden vervangen door suiker om sushi rijst, teriyaki saus, gebakken rijst of zelfs desserts te maken. Mirin betekent letterlijk “zoete rijstwijn” in het Japans, maar het verwijst eigenlijk naar elk type alcohol op suikerbasis gemaakt van rijst, zoals sake of shochu. Mirin heeft een lager alcoholgehalte dan andere soorten Japanse likeuren, dus het is veilig om te gebruiken bij het koken van gerechten voor kinderen.

Rijstwijnazijn

Rijstwijnazijn is een soort azijn gemaakt van rijst en wordt in veel Aziatische gerechten gebruikt. Het is vergelijkbaar met andere soorten azijn, maar heeft een zoetere smaak en is donkerder van kleur. Rijstwijnazijn kan worden gebruikt in salades en marinades.

Geroosterde sesamolie

Geroosterde sesamolie heeft een uitgesproken nootachtige smaak, waardoor het een geweldige aanvulling is op zowel Aziatische gerechten als westerse recepten. Je kunt een paar druppels geroosterde sesamolie toevoegen aan je favoriete dipsaus voor een extra smaakexplosie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *